Blog

We love to energize your brand

 Go Right, Go China!

Diegenen die China de laatste jaren gevolgd hebben, weten dit. Traditioneel hebben wij als marketeers en in de zakenwereld aangeleerd om vooral naar links van ons te kijken. Naar het grote en altijd vernieuwende Amerika waar de bakermat van marketing is te vinden en waar in onze ogen Silicon Valley de Tech wereld domineert. De adoratie voor de big five is erg groot en dat weten we dan ook in financiële waarde uit te drukken.

Sure, bedrijven als Microsoft, Apple, Alphabet, Facebook en Amazon zijn zeer innovatief en disruptief en hebben de wereld veel nieuwe methodes en producten gebracht. Maar we zien ook dat deze giganten de eerste jaren in hun bestaan veel en snel innoveren, maar na verloop van tijd er duidelijk langer over doen om met baanbrekende innovaties te komen. Overigens verdienen grote US bedrijven erg veel geld in China.

Slimme innovaties komen steeds vaker van rechts, uit China.

De Chinezen hebben de kopieerkunst niet uitgevonden, dat waren de Japanners. Maar ze hebben wel goed opgelet hoe anderen en met name de Amerikaanse industry leaders innoveerden en zijn bovendien snelle leerlingen. Ze zijn behoorlijk nieuwsgierig en leergierig. Combineer dat met een in het laatste decennium enorm toegenomen ambitie om ook leidend te worden in de wereld. Ook is dankzij gewijzigd overheidsbeleid de economie flink gaan groeien en nam de bestedingskracht van de gigantisch grote thuismarkt explosief toe. Allemaal redenen om sterk te versnellen en alles uit de kast te trekken . Voeg daarbij het feit dat de gemiddelde chinees veel langer werkt dan wij. Werkweken van zes dagen 9-9 uur is vrij normaal.

China is intussen een technologische mastodont. Vooral op het gebied van Artificial Intelligence gebeurt er heel veel.                Was China eerst vooral gericht op het veroveren van de eigen grote thuismarkt, nu zijn de vele grote tech bedrijven daar gericht op het westen, Europa en Amerika. Ook de talloze overnames in het westen door Chinezen passen goed in die groeistrategie.De Chinezen voelen zich daarbij ook gesteund door het overheidsproject ’Made in China 2025’ wat als doel heeft China te laten uitgroeien tot frontrunner in de hightechindustrie.

Een greep uit de Chinese innovatie box

De wereldmarkt van apps beliep in Q3-2019 al zo’n 23 miljard dollar omzet. Daar wil China een groot deel van innemen.           Met WeChat, een meer geavanceerde Whatsapp versie, heeft China een leidende app op de wereld gezet met intussen ruim     1.1 miljard gebruikers, maar zit nog ver van Facebook met inmiddels 2,4 miljard gebruikers. (hoe lang nog…).

Tik Tok bestaat pas 3 jaar en is een muziek en video app welke zich vooral richt op de internationale markten en gaat het gevecht aan met de gevestigde social media als Snapchat en Twitter. Tiktok heeft in die korte tijd al 500 miljoen actieve gebruikers. (bron: dataportal).

Alipay, pay with your face Ook zo’n geweldige uitvinding wat in vele branches en gelegenheden toepasbaar is. Je bestelt een product of maaltijd en rond de bestelling af met de betaling door je gezicht te laten herkennen.

Je kent ze wel, die fantastisch vormgegeven hoge-snelheidstreinen in China. Ja natuurlijk aanvankelijk gekopieerde techniek van Duitse treinenbouwers, maar intussen door de Chinezen nog sneller en luxer gemaakt en daarmee marktleider geworden. De snelste is de Shanghai Maglev welke een top haalt van 430 kilometer per uur.

En wat te denken van de Nio, die ontzettend fraai vormgegeven elektrische auto uit China. Volledig elektrisch en gedigitaliseerd. Nu nog een concept, maar straks op de weg.

ID-checks, deze technologie is vooruitstrevend. Chinezen gebruiken dit via gezichtsherkenning voor de gekste dingen. Bijvoorbeeld voor het kopen van een kaartje in het OV, voor het betalen in een winkelcentrum. Slimme spiegels in fashion winkels herkennen klanten en geven mode adviezen. Zelfs in openbare toiletten is gezichtsherkenning aanwezig. Ook in het verkeer word je stevig in de gaten gehouden door China big Brother. Of de rest van de wereld hierop zit te wachten is de vraag.

 

Een app als VIPKid is een succesvolle online learning company voor kinderen. China wil ook leidend worden in de markt van gezondheidszorg, daar is Silicon Valley nu nog leidend. Maar China heeft intussen wel een operationele “robotdokter” ontwikkeld. De robot, genaamd Xiaoyi heeft zelfs met succes een medisch examen afgelegd.

Luckin Coffee is een copycat van Starbucks en nu de grote Chinese middenklasse de koffiecultuur heeft omarmt wil het heel snel China veroveren. Gestart in 2018 heeft de keten al 3.000 stores en wil er 2.500 per jaar bij bouwen.

China 2030 economisch wereldleider

Zo’n 20-30 jaar geleden werd je voor gek verklaard als je voorspelde dat China de nummer één economische grootmacht zou gaan worden in de wereld. Nu is Amerika dat nog, maar met de aanhoudende sterke groei van de Chinese economie kan het in 2030 zo maar gebeurd zijn. Het jaarlijkse groeipercentage in China ligt nog altijd boven de 6%, iets waar andere landen van
dromen. Veel grote bedrijven in de westerse wereld beseffen dat en gooien een extra turbo op hun
innovatie machine. Maar die van China staat al jaren op volle toeren te draaien.

Hou China in de gaten en kijk naar rechts om te zien en te leren van wat China allemaal ontwikkelt.

Marketing en Branding adviesbureau Baliemolenerf 23 – 2807 DH Gouda

E: leovansister@demerkcommissarissen.nl
    M: (+)31 (0)6 551 21 575


E: gooseilander@demerkcommissarissen.nl
    M: (+)31 (0)6 533 82 933

Adviesbureau dat organisaties, bedrijven en ondernemers ondersteunt bij hun marketing, visie & lange termijn strategie, merkmanagement, customer journeys en communicatie activiteiten. Het inspireren van je doelgroep en versterken van kernwaarden staat daarbij centraal. Het ontwikkelen van (merk-)positioneringen is onze kernactiviteit.

Voor een gedegen second opinion op strategisch terrein of positionering ben je met de zeer ervaren Merkcommissarissen aan het juiste adres; sparren met de Critical Friend, jouw strategische buddy, die het beste met jou en jouw merk voor heeft.

www.demerkcommissarissen.nl