Blogs

We love to enAbout WordPressergize your brand

Brand Governance, onmisbaar voor iedere merkorganisatie

Brand Governance, onmisbaar voor iedere merkorganisatie

Najaar is hét klassieke moment in organisaties om je jaarplannen voor 2024 in te dienen en te verdedigen bij de eindbazen. Van oudsher lag de focus op groeien, maar dat verandert langzamerhand. Vanuit de directiekamers wordt steeds meer gelet op duurzaamheid en de bijdrage (purpose) van de organisatie aan de maatschappij. Daarnaast hebben de beslissers ook goed in de gaten dat verantwoord omgaan met de merken van de organisatie een veel betere garantie geeft op continuïteit en dus staat de kwaliteit van merkmanagement en brand governance ook hoog op de agenda.

read more
Hoe houd je merkwaarde vast na overname?

Hoe houd je merkwaarde vast na overname?

Je hebt dat vast wel eens meegemaakt, ben je samen met je collega’s al een paar jaren lekker aan een merk aan het bouwen en zijn de resultaten ook nog eens naar wens, wordt het bedrijf overgenomen of fuseert met een grote concurrent. Dan moet je je misschien zorgen maken voor je eigen positie, maar belangrijker nog wat gebeurt met het merk of de merken in jouw renstal. Je kunt erop wachten dat het saneren van posities en portfolio’s snel
opgepakt wordt.

read more
Bol.com staat bol van merkwaarde

Bol.com staat bol van merkwaarde

In november 2021 lazen we webwinkel bol.com naar de beurs zou gaan. Al sinds de oprichting van bol.com kent het bedrijf een onstuimige groei en Ahold wilde daarom wel eens weten wat dat bedrijf waard is. Daarnaast vindt Ahold dat bol.com binnen het grote Ahold ondergewaardeerd blijft en te weinig haar eigen strategie kan volgen.

read more
De Merkcommissarissen geven merken al 20 jaar nieuwe energie

De Merkcommissarissen geven merken al 20 jaar nieuwe energie

BrandFuel College werd opgezet als een online business school waar vakgenoten naar believen 24/7 online ruim 50 uitgebreide masterclasses van tientallen bewezen experts op het terrein van
branding, marketing, innovatie, retailing en communicatie tegen vergoeding konden downloaden en waarmee veel praktijkervaring werd aangeboden.

read more
Buy or Sell? Ontdek de echte waarde van het merk

Buy or Sell? Ontdek de echte waarde van het merk

Ook 2022 lijkt weer de overname records te gaan breken. Tijd om tijdig te bedenken hoe je
de waardering gaat uitwerken.

Het besluit om (een deel van) een onderneming te verkopen, komt voor iedere
ondernemer of organisatie op een ander moment. Soms is het zelfs niet eens vooraf
gepland. Dat kan zijn om te cashen omdat aandeelhouders of de (mede)eigenaren daar op
aandringen of omdat het bedrijf niet zo goed meer loopt. Of je hebt dikke pech en bent in
je zakelijke staart gebeten door de valse coronahond.

read more
Merkwaarde is sturend voor de juiste strategiekeuze

Merkwaarde is sturend voor de juiste strategiekeuze

Strategie in marketing en merkenland is vaak onderhevig aan evaluatie. Als het even tegenzit met de groei van de omzet of er stapt een nieuwe CMO of reclamebureau naar binnen dan komt de strategie snel weer onder een vergrootglas te liggen. Want je wilt toch wel heel graag jouw signatuur aan de
strategie geven.

read more
Merkenbouw, het 8 stappen proces

Merkenbouw, het 8 stappen proces

Als een merk de mensen niet aanspreekt, niet meer relevant is of was dan wel onvoldoende de behoeften van de doelgroep aanspreekt zal het niet (meer) succesvol zijn. Juist in dit digitale tijdperk is het erg belangrijk dat een merk een menselijk gezicht heeft. Een merk met een heldere en uitgesproken merkessentie en dus karakter zal mensen eerder aanspreken. Ook dient een merk, met de organisatie erachter, goed te volgen wat er in de maatschappij aan de orde is en waar de tijdgeest ons brengt.

read more
Is het merk Philips 7 miljard euro waard?

Is het merk Philips 7 miljard euro waard?

Merkcommissaris Leo van Sister ziet dat de complete Household divisie van Philips, inclusief het merk Philips wordt verkocht. Is het merk dit bedrag waard en is het marketingwise slim om het merk zo op te knippen? Was na de financiële crisis vanaf 2016 het aantal overname weer aan het stijgen, in 2020 klapte de overnamemarkt flink in elkaar. Opvallend is dat analyses van het blad M&A aantonen dat bij overnames in Nederland er gemiddeld altijd wat meer voor wordt betaald dan bij overnames in Europa en zelfs in de rest van de wereld. Zijn Nederlandse merken en bedrijven dan toch aantrekkelijker?

read more